Italian Baja 2022

Italian Baja 2022

Je za námi další závod, tentokrát Italian Baja 2022, který se jel kolem oblasti Pordenone. Byl to třídenní závod s velkým zastoupením aut v naši kategorii z celého světa. Kromě T1 jezdili T2, T3 a SSV. Detailní zkoumání komisařů na přejímkách ve čtvrtek dalo zabrat nervům mechaniků a dalo jasně najevo, že to je svěťák. Počasí bylo hodně slunečné a teplé, to jsme si uvědomili hned na pátečním prologu. Terén na kamenech v řečišti a prachem zvířených cestách byla pro nás nová zkušenost. Na prologu jsme obsadili 30. místo, co předpovědělo hodně prachu před našim autem. Auto hezky drželo a servis sestával hlavně z kontroly kol.

V sobotu se jely dvě SS, v první z nich jsme chytili hned dva defekty kvůli hřebíkům na trati popři vinicích, které nás trocha zbrzdili. Celkem dost závodníků prošlo startem právě s prázdnou pneumatikou. Pár krát jsme museli také couvat kvůli prachu, ale i tak jsme se trochu posunuli na příčce. Druhá SS byla stejná trať, a tak jsme ji měli trocha načtenou. Začali jsme zrychlovat a používat ve vracácích ruční brzdu, která se nám na téhle rallye stala oblíbenou. Bohužel nám do cesty vlítnul strom. Trať byla na některých místech celkem úzká, a tak začaly odpadávat první posádky s dolámanou technikou. Na flexi servis jsme měli 2 hodiny, které nám stačily na připravení auta do dalšího závodního dne.

V neděli nás čekala poslední SS, již v parc fermé jsme ale zjistili, že nám kolo opět upouští. To jsme vyřešili cestou na SS. Byli jsme namotivováni předjíždět a posouvat se dál. Drželi jsme hezké tempo, které nám bohužel 50 km před cílem zastavilo ulomení kola o strom v zatáčce. Na tomto místě se začalo sbírat hodně aut, tak nás pořadatel musel odtáhnout na bezpečné místo a my museli přivolat service car. Neměli jsme již šanci auto opravit a pokračovat v závodě. Provizorní opravou jsme dostali auto na podval a mohli ho aspoň odvézt do paddocku.

Tenhle závod nám dal nové zkušenosti jednak z delších BAJA, a také z nového typu povrchu. To nás opět určitě posunulo dál a my již vyhlížíme nové výzvy a závody! Velké díky patří opět celému teamu, který pomáhal celý závod jak na servisu, tak v zázemí.