Székesfehérvár rally 2023

Székesfehérvár rally 2023

Závodní sezónu jsme začali v Maďarském Székesfehérváru v kategorii aut hned se dvěmi posádkami. Ford F150 evo Brutovský/Hauptmann a prvně po 20 letech vyjel na trať Landrover Freelander evo s posádkou Furugláš/Vaňková. Tenhle závod jsme jeli společně s rally auty, tedy celá akce byla koncipována spíše jako rally, ne cross country. Trať jsme si mohli den před závodem nachodit a načíst. My jsme ale zvyklí na to vyjet bez poznání tratě, a to jsme chtěli zachovat i teď. To nám prostě sedí, ale tady to přece jen trochu ztížilo situaci. Nedostali jsme roadbook, jako na CC rally, ale méně podrobný itinerář. Jely se, na náš vkus, až příliš krátké etapy (cca. 10-17km) a dlouhé až 50km přejezdy. I přes to si ale odnáší posádka Fordu 3. místo v autech a 8. celkově a posádka Landrovru 1. místo v kategorii a 12. celkově.

Jak závod vnímala posádka Fordu: Na první závod v sezoně jsme se moc těšili. Byl první v sezoně, a ne úplně pro naše vozy. Brali jsem to jako ostré testování před závody ve Španělsku. Trať byla dobře připravena, místy to celkem klouzalo. Závod jsme si užívali, vše bez větších krizovek, jen na jedné z RZ jsme zapomněli, že po cíli přijde hned ostrá pravá a my trochu vyplašili lidi kolem. 😊

Posádka Landrovra: Pro nás to byl první ostrý závod techniky po 20 letech ve stodole a rychlém repasu. Šlo nám o test, zda má auto potenciál dojíždět závody. Na to byl koncept této rally super – krátké etapy a hodně jízd kolem. Auto zvládlo 11 etap v různém prostředí a my jsme načetli, co upravit a pozměnit. Nevýhodou byly nevhodné pneumatiky pro tento povrch, které nám klouzaly a tím nás dost limitovaly. Také jsme upravili nastavení podvozku, které bylo celkem uskákané ale následně již drželo. Právě kvůli nedobrzdění jsme jednou jemně narazili do pneumatik a podruhé do stromku. Nic velkého se nestalo a my si závod užili a dojeli do konce. Kiki navigovala prvně v autě a vše zvládla na jedničku. Našim cílem je projít celý maďarský šampionát. Děkujeme mechanikům, že vše zvládli a my můžeme dojíždět a závodit s dvěma stájovými auty.